

Op. Dr. Burak UĞRAŞ
0506 700 13 35
Obezite Koordinatör
Elif ÇAKAR
0545 564 55 75
Obezite hangi hastalıklara neden olur?
Obezite ile vücutta biriken fazla yağlar ve artan vücut ağırlığına bağlı hemen tüm sistemlerimizi ilgilendiren ciddi hastalıklar gelişir.
-
Ciddi kalp damar hastalıkları: Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği, toplardamarlarda basınç ile oluşan varis hastalıkları, kalp damarlarında tıkanmalara bağlı kalp krizi riski. Zayıflama ile bu risklerde ortalama %85 civarında gerileme görülür.
-
Metabolik hastalıklar: Tip 2 diyabet, insülin direnci, gut hastalığı gibi metabolik hastalıklar obezite ile doğrudan ilişkilidir. Zayıflama ile bu hastalıklarda çok ciddi gerilemeler görülür. Kendi hastalarımızın tümünde diyabet hastalığı gerilemiş veya kan şekeri dengeleri düzelmiştir. American Diyabet Birliği 2016 yılı sonunda yaptığı toplantıda vücut kitle indeksi 30 kg/m² olan ve kan şekeri kotrolü güç olan kişilerde “obezite ameliyatlarının” yapılmasını önermiştir.
-
Solunum yetersizlikleri: Artmış karın içi basınç akciğer kapasitesini azaltmaktadır. Zayıflama sonrası astım, tıkayıcı akciğer hastalığı gibi hastalıklarda çok belirgin düzelme görülmektedir. Artmış boyun yağlanması ile obez hastalarda horlama ve uykuda solunum durmaları ile seyreden uyku apne sendromu hastalığı sık görülmektedir. Bu hastalıkta hastanın gece uykuda solunum tıkanmaları olmakta, uyku ritmi etkilenmekte, kaliteli uyku ve dinlenme olmamaktadır. Buna bağlı hastalar devamlı yorgun hissetmekte, gün içinde uyuklamaları olmaktadır. Ciddi zayıflama ile en erken düzelen bulgulardan biriside budur.
-
Artmış kanser riskleri: Obezite nedeniyle vücudumuzda artan bir iltihap durumu vardır. Bağışıklık sisteminin çalışması bu iltihap durumundan etkilenir. Vücudumuzun bekçiliğini yapan bağışıklık sistemi hepimizin vücudunda gelişebilecek kanser oluşumuna karşı vücudumuzun en büyük savunma silahıdır. Obezite bu sistemin sağlıklı çalışmasını bozmaktadır. Ayrıca obezite ile artan yağ dokuları içerisinde hormonal değişiklikler yaşanır. Bu etkilere bağlı olarak kadınlarda meme kanserinde, erkeklerde prostat kanserinde, her iki cinste mide-bağırsak kanserlerinde belirgin artış görülür.
-
Ortopedik rahatsızlıklar: Artan vücut ağırlığı eklemlerimiz üzerinde yıpratıcı etki gösterir. Diz, kalça ve omurga bu yıpranmadan en çok etkilenen yapılardır. Ayak tabanlarında basınç artışı ile ciddi ağrılar oluşur. Zayıflama ile bu eklemlerin ağrıları azalırken yapılan tedavilere alınan cevaplar da artmaktadır.
-
İdrar yolları ile ilgili rahatsızlıklar: Artmış yağ metabolizması böbreklerin çalışmasını bozmakta; damar yapılarının bozulması, yüksek tansiyonun etkileri, diyabet, vücuttaki artmış iltihabi durum nedenleriyle böbrek yetersizlikleri ortaya çıkmaktadır. Kadın hastalarda ilerleyen yaşlarda görülen idrar kaşınma şikayetleri zayıflama sonrası belirgin düzelmektedir.
-
Hormonal etkiler: Obezitenin vücudumuzda belirgin etkilerinden birisi de hormonal etkilerdir. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testesteron yağlı dokularda değişikliğe uğrar. Kadınlarda ciddi adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri, çocuk sahibi olmada güçlük, vücutta artmış kıllanma; Erkeklerde jinekomasti denilen meme dokusunda büyüme, cinsel fonksiyonlarda bozulmalara yol açar. Zayıflama ile bu etkilerde önemli düzelmeler görülür.
-
Psikososyal etkiler: Hastaların belki de en çok bizlere başvurmasına bu etkiler neden olur. Tıpta insan biyo-psiko-sosyal bir canlı olarak tanımlanır. İnsanın işleyen bir biyolojik sistemi yanında sağlığını etkileyen önemli bir faktör de psikolojik durumu ve sosyal ilişkileridir. Bu üç sistem bir arada sağlıklı olduğunda insan sağlıklı sayılabilir. Obezitenin kişi üzerinde yarattığı öz beğeninin kaybı ile kişi kendisine olan güvenini kaybeder ve çeşitli baskılara boyun eğerek kendisine verilen ile yetinen bir hale gelir. Bu kendi ile barışıklığın kaybı kişiyi mutsuz eder. Fiziksel olarak kendisini beğenmeyen kişi en basit kıyafet seçiminde bile zorlanır. Beğendiği şeyleri yapamaz. Ailesi ve çocukları ile kaliteli vakit geçirmekte zorlanır. Bu sosyal yaşantıyı, çevre ile ilişkileri olumsuz etkiler. Sürekli ter koktuğunu düşünerek günde 2-3 kez duş yapan insanlar ortaya çıkar. Vücut sistemlerindeki sağlık kaybı ile birlikte bu etkiler kişiyi mutsuz kılar. Kalıcı zayıflama ile tüm bu etkilerde düzelme yaşanır ve yaşam kalitesi %95 artar.